A bébitaxi és az építészet találkozása a tervezőasztalomon

A múlt hónapban felkérték az irodánkat egy új lakópark megtervezésére. A megbízó ismertette az elvárásait, és a cégünk tulajdonosa rám bízta, hogy megálmodjam az egyes lakások elrendezését, ami az első igazán nagy megbízatásom építészként.

A lakópark egy csendes, zöldövezetben lesz a város szélén, a közelben több iskola, játszóterek, és egyértelműen a kisgyermekes családok megfizethető paradicsomának szánják. Olyan lakások tervezését várják tőlem, amelyek ugyan nagyok, de minden négyzetméterük jól kihasznált, nincsenek felesleges holtterek. Sok praktikus tárolót, és pár mozdulattal alakítható helyiségeket szeretnének.
Ez a téma éppen otthon is aktuális, mivel a feleségem, Julcsi most várandós az első babánkkal, így az eddigi egy szobás lakásunkból éppen nagyobb lakásba szeretnénk költözni. Lehetőleg még a baba megérkezése előtt, mert félő, hogy utána hosszabb ideig nem lesz energiánk rá.

Az összes általunk megnézett ingatlannal az volt a problémánk, hogy nincsenek az adott lakásban olyan kisebb tároló helyiségek, amelyek praktikusan alakíthatóak attól függően, hogy a családnak éppen mire van szüksége. Például, amíg a gyerek kicsi, addig tárolhatnánk ott a babakocsit, hogy ne kelljen az előszobában kerülgetni. „Később pedig tárolhatjuk ott a bébitaxit is!”, tette hozzá a feleségem. „Hogy micsodát, drágám?”, kérdeztem vissza, pedig valószínűleg elsőre is jól értettem a bébitaxi szót.

Amióta várandós a nejem, azóta gyakorlatilag csak a netet bújja, hogy a gyerek húsz éves koráig precízen felkészült legyen, éppen mikor mire van szüksége majd a lurkónak. (Előre látom a lelki szemeimmel, hogy szegény kamasz porontyunk egyetlen dolgot nem fog megkapni, amire igazán szüksége lenne… egy kis szabadságot az anyjától.)

Tehát a gyereknek szüksége lesz majd egy bébitaxira is. Remek! Mi az a bébitaxi?
Az ajandek.varazslo.hu/blog/item/bebitaxi-olcson-es-okosan oldalról megtudtam, hogy ez gyakorlatilag egy átmeneti eszköz a babakocsi és a futómotor között, ami abban az időszakban nyújt segítséget a babának és szülőknek egyaránt, amikor a kicsi elkezd önállóan mozogni. A bébitaxit lehet kültéren és beltéren is használni, irányíthatja a szülő vagy a gyerek is. Erős, masszív eszköz, meg lehet benne kapaszkodni, segít a pöttömnek megtenni az első lépéseket.

Az jutott eszembe, hogy amikor Olaszországban jártam, és megnéztem Monzában a Forma 1-et, akkor vettem egy hatalmas Ferrari matricát, amit végül sosem ragasztottam fel az autómra (lévén, hogy nem Ferrari). Most milyen jó lenne, ha találnék egy piros bébitaxit, arra ráragaszthatnám a matricát! A gyereknek előbb lenne Ferrarija, mint nekem.

Az ajandek.varazslo.hu/blog/item/bebitaxi-olcson-es-okosan oldalról valahogyan egy játékbolt weboldalára keveredtem, ahol csodák csodájára ott virított a kezdőlapon a piros bébitaxi. Tudom, tudom, még meg sem született a gyerek, de már olyasmit venni, ami majd a járást fogja segíteni, butaság, de nem tehetek róla, annyira belelkesültem. A feleségem tervező mániája rám is átragadt.

Megrendeltük interneten a piros bébitaxit, amit nagyon gyorsan kiszállítottak. (A leendő tulajdonos még mindig az anyaméh kényelmét élvezi.) Első dolgom volt felragasztani rá a Ferrari matricát, aztán lefotóztam a járgányt, majd a képet feltettem az Instára azzal a szöveggel, hogy „Megérkezett az első Ferrari a családba! Ha nektek is kell egy ilyen, nézzetek fel az ajandek.varazslo.hu/blog/item/bebitaxi-olcson-es-okosan oldalra!”. Rengeteg lájkot és kedves kommentet kaptam, a barátaim pedig arra buzdítanak, hogy indítsak „apa-baba” blogot, az úgyis ritkán fordul elő az interneten.

A lakások tervezésénél végül minden nagyobb lakásba terveztem egy „multifunkciós helyiséget”. Itt tárolhatják a babakocsit, bébitaxit, amíg a gyerek kicsi, aztán az elektromos gitárt és a dobfelszerelést, amikor már nagyobb.