Ahogy a házak szépségéhez elengedhetetlen a tatarozás, ugyan úgy a mosoly is néha felújítást igényel: Az elveszett fogakra jó megoldás a fogpótlás

Hosszú ideje építészként dolgozom, az eddigi pályám során sok családi házat és épületet terveztem már, amiknél mindig arra törekedtem, hogy ne csak funkcionálisak, hanem szépek is legyenek. Persze ahogy felépül a ház és telik-múlik az idő, a természeti hatások következtében évekkel később már nem feltétlen olyan szép az épület, mint a legelején. Halványodik a színe, ahogy süti a nap, egy-egy vihar során akár még a tető is károsodhat, illetve valljuk be, koszolódik is. Persze mindez már nem tartozik hozzá a szakmámhoz, hogyha a tulajdonos átépíttetni nem szeretné, akkor nem én vagyok az az ember, akit felkeres a felújítás miatt. Mindezt csupán ingatlan tulajdonosként tapasztaltam.

Persze a saját családi házamat is én magam terveztem meg. Leültünk ketten a feleségemmel és átgondoltuk, hogy milyen az életstílusunk, mik az igényeink és ennek függvényében milyen is lenne álmaink háza. A gyerekeink már akkor is megvoltak, de mindhárman elég picik voltak még, szóval minden döntést Jucival ketten hoztunk meg. Ő álmodozott, magyarázott és mutogatott, én pedig lerajzoltam ezeket az elképzeléseket, egy idő után pedig kétdimenziósan ott volt előttünk a papíron az a ház, amire mindketten azt mondtuk, hogy „Igen, ez lesz az!”. Hát igen… Ezzel az úgymond megrendeléssel könnyű dolgom volt, hiszen én nem bíztam volna másra a munkát, Juci pedig szintén úgy gondolta, hogy legjobb lesz ha én tervezem.

Természetesen nem csak ismerősök kérnek fel rá, hogy tervezzem meg álmaik otthonát, hanem idegenek is. Van a városban egy kis tervezőirodám, amit nagyjából tíz éve nyitottam meg. Mivel a marketinghez nem nagyon értek, ezért felvettem egy szakembert, aki segít népszerűsíteni minket, én pedig a dolog mérnöki részét csinálom. Akárhányszor új, potenciális ügyféllel találkozom, mindig próbálok jó benyomást tenni, hogy végül tényleg engem válasszanak a munkára. Ahhoz pedig, hogy az ember profinak és szimpatikusnak tűnjön, bizony a külsejére is áldoznia kell.

Az öltözködéssel sosem volt problémám, mindig is szerettem az ingeket, öltönyöket és elegánsabb ruhákat, azonban mindez nem elég. Az arcomra és hajamra ugyan annyi figyelmet kell fordítanom, hogy megbízható, szakértő külsővel rendelkezzem. Szerencsére elég jó genetikám van, alig ráncosodom, nem kopaszodom és pocakot sem eresztettem még, de a fogaimmal sajnos nincs szerencsém. Már gyerekkoromban elkezdődött a dolog, a tejfogaimmal is sok bajom volt és ahogy kinőttek a maradandó fogaim, azok sem bizonyultak jobb állapotúnak. Hiába a rendszeres ápolás és a fogászati kezelések, sajnos több fogamat is ki kellett húzni az évek során.

Mivel úgy gondoltam, hogy egy profi építész imázsába nem fér bele az, hogy hiányos legyen a fogsora, ezért a fogpótlás mellett döntöttem. A fogorvosom is egyet értett velem, hogy ez lényeges dolog lenne, nem csak esztétikai szempontból, hanem az életem többi területén is. Gondoljunk csak bele: Azon kívül, hogy a fogaink esztétikai funkciókat látnak el és valamilyen szinten az ápoltság jelei is, egyéb fontos szerepük is van. Szükség van rájuk rágásnál, enni pedig naponta eszünk többször is, szóval kevesebb foggal nehezebb a művelet. Ezen kívül pedig a beszédben is nagy szerepet játszanak, a hangképzésnél és az eközben fellépő levegő-áramlásnál nagyon nem mindegy, hogy ott van-e a kellő fog, vagy nincs. Ezekre eleinte nem is gondoltam, pedig tényleg nagyon fontos dolgok ezek. Mégis hogy nézne ki, ha selypítve beszélnék egy ügyféllel.

Szerencsére a fogorvosom remek szakember, ráadásul az egyik szakterülete a fogpótlás, szóval teljes mértékben jó kezekben voltam nála. Számba vettünk minden lehetőséget és megtaláltuk azt a módszert, ami a legjobban illik hozzám ahhoz, hogy olyan fogsorom lehessen, amire mindig is vágytam. Habár a hidas fogpótlás gyorsabban elkészül és olcsóbb is, az én esetemben az nem tűnt jó megoldásnak, mivel csiszolni kellett volna hozzá a még meglévő fogaimat is. Mivel azok sem a legjobb minőségűek, nem akartam kockáztatni. Ekkor került a képbe az implantátum.

Ezzel az új eljárással anélkül tudta pótolni az orvosom a hiányzó fogaimat, hogy a meglevőkhöz bármilyen szinten is hozzá kellett volna nyúlnia. Sokan félnek szerintem az implantátumtól, mert ijesztőnek és fájdalmasnak hangzik, pedig nem az. Mivel az ember érzéstelenítőt kap, magát a beavatkozást érezni sem lehet, utána pedig nincs más dolga, mint várni, hogy megtörténjen a csontosodás. Szerencsére azt az időt sem kell feltétlenül fog nélkül tölteni, én is kaptam ideiglenes pótlást a köztes időre, hogy addig is esztétikusabb legyen a megjelenésem.

Nagyon jó, hogy manapság már léteznek ilyen kifinomult és jól működő technikák, amivel az emberek hiányzó fogait pótolni lehet. Ha valaki hasonló cipőben jár, mint én akkor ne féljen felkeresni egy kiváló szakembert és belevágni, mert tényleg nagyon megéri. Amióta megvannak az implantátumaim, sokkal magabiztosabbnak érzem magam.