Az építészmérnöki munka igencsak stresszessé válhat

A legjobb barátnőm, Zsófi anyukája mérnök, és egy építész irodának dolgozik. Már számos épület megtervezésében és létrehozásában volt része: még egészen nagy volumenű építkezésekben is, mint iskolák, vagy posta épületek felhúzásában. Nőként persze még többet kellett küzdenie azért, hogy egy ilyen alapvetően férfi szakmában komolyan vegyék és az érdemeinek megfelelően elismerjék a munkáját. De mivel szenvedélyesen szereti a hivatását, és igazi maximalista, addig nem állt meg, amíg a legjobb hírű építész irodába le nem szerződtették.

Már legalább 10 éve dolgozik ugyanannak a cégnek, és mára már vezető mérnökké vált. Ez persze a magasabb fizetés mellett még több munkával is jár. Bár valóban egészen jól keres, Zsófi mamáján egyre jobban látszik, hogy kezd kiégni a sok munkától és a sok kritikától, amit el kell viselnie. A fiatalabb kollégák folyton megkérdőjelezik őt, és nem adnak neki elég tiszteletet. Szabadságon pedig már hónapok óta nem volt, mert hát a határidőket ugye tartani kell. Ilyen körülmények között nem csoda, ha kezd belefáradni az egészbe, és csak otthon szeretne lenni, és ellazítani kicsit.

A lazítás folyamata nála viszont sajnos egyre jobban összekötődik a borozgatással, meg úgy az iszogatással egyáltalán. Hazaérve a munkából délutánonként, Zsófi észrevételei szerint legalábbis, egyből felnyit egy üveg bort, vagy kitölt egy kis konyakot, vagy brandyt. Majd a nap hátralevő részében elücsörög a kanapén valami bugyuta filmet nézve. Kinek mi a lazítás, és a szórakozás, és persze Zsófi anyukája is megérdemli ezeket, de nem hinném, hogy ez a legjobb módja ennek. A napi szintű alkoholizálás azért veszélyes, mert idővel egy olyan megszokássá válik, amiről nem tud majd lemondani. Sőt, az alkohol toleranciaszintje is emelkedni fog, így egyre és egyre csak többet fog belőle fogyasztani.

Még talán nincs túl mélyen, és visszafordítható a folyamat a megfelelő segítséggel. Így ajánlottam Zsófinak is, hogy nézze meg ezt az oldalt: https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink Egyik ismerősöm, aki hasonló problémákkal küzdött korábban, szintén a Felépülőkhöz ment el konzultációra. Ő pedig végül a 28 napos elvonó programon is részt vett, amit kínálnak. A program végeztével a cél az, hogy a páciens soha többé ne nyúljon alkoholhoz, mivel így lehet a leghatékonyabban leszoktatni a függőt. Az addiktológiai szakemberek és tapasztalati munkatársak, akik a Felépülők központban dolgoznak, mind teljes odaadással foglalkoznak az őket megbízó betegekkel. Sőt, még a családoknak is segítséget nyújtanak konzultációk és előadások keretein belül.

Ha a súlyosabb függőséggel küzdő ismerősömnek is tudtak segíteni a https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink oldalon látható szakemberek, akkor kétség sem fér hozzá, hogy Zsófi mamáját is jó útra tudják téríteni majd. A már említett ismerős azóta egyáltalán nem nyúlt semmilyen italhoz sem. De Zsófi mamájának szerintem csak egy hét szabadságot kellene először kivennie. Ekkor kicsit valami mással foglalhatná el magát, és nem folyamatosan a munkán pörögne az agya. Kicsit foglalkozhatna magával, és lehet, hogy nem nyúlna egyből az üveg után. Ha pedig ez sem segítene, akkor jó, ha tudnak róla, hogy van kihez fordulni.