Disznóvágás december, sorakozó bukósisakok…

Emlékszem gyerek koromban a nagymamámnál töltött időszakra, és a nagy disznóvágásokra. Minden olyan más volt, mint manapság.

A disznóvágások, és a hangulatuk

Ma már nagyon sokan nem tartanak disznókat, hiszen a nagyobb sertéstelepeken hozzá lehet jutni a disznóhoz jó áron, az nélkül, hogy egész évben dolgoznánk vele, és etetnünk kellene. Ha mi tartanánk az állatot, akkor érné meg, ha lenne annyi gabonánk, ami az ő számára szükséges, hiszen  ez igen csak drága, ha úgy akarjuk megvenni.

Egyre kevesebben foglalkoznak már a falun élők között is a disznótenyésztéssel. Egyszer beszélgettem egy gazdával, aki azt mondta, hogy akkor éri meg tartani, ha mondjuk többet tartunk, mert nagy a család, tehát mondjuk egy nagymama neveli falun a disznókat, ahol mondjuk van 3-4 család, és összeállnak disznóvágásra. Vagy szerencsés esetben tartunk párat, és ez mellett van még olyan, amit eladunk.

Azért a gyerekkorom disznóvágási élményeit semmire nem cserélném el. Nagyanyámnak mindig volt disznója, és malaca is. Reggel este ment etetni, és mindig időben. Mire én felkeltem, addigra télen meleg volt, mert begyújtott, az állatokat megetette, és teát, kávét főzött. Persze nem aludtam 9 óráig, de neki az teljesen normális volt, hogy reggel 5-6 órakor kel fel.

A mai disznóvágások

Mi egyenlőre a panel rengetegben élünk, így nincs lehetőségünk jó kis disznóvágást rendezni, de azért ha lehetőség van rá, és meghívnak, akkor el szoktunk menni.pig-536539_640

Múltkor is voltunk az egyik barátunk szüleinél, nagyon jó hangulat volt. Igaz messze nem az igazi, mert nincs 50 centis hó, aminek ilyenkor illene lenni, de a hangulat így is nagyon jó volt. Még a hideg ellenére sem tántorodtak el a fanatikus motorosok attól, hogy ne kétkerekű járgánnyal érkezzenek. Az előszobában sorakoztak a bukósisakok egymás mellett.

A tél sem olyan már, mint régen volt. Azért amikor a család összejött, és mi az unokatestvéreimmel ki-be mászkáltunk a kinti hideg, és a benti meleg között, és közben tévéztünk, vagy kártyáztunk… Emlékszem, egyik alkalommal én voltam a fröccs felelős. Ha valaki megkért, az volt a feladatom, hogy készítsek neki egy fröccsöt. De jó is volt, igazi szép emlék marad…

Sok városi már azt sem tudja, mi az a disznóvágás, vagy egy jó disznótoros. Nekem is van olyan ismerősöm, akinek a gyereke 14-15 éves, és a mai napig nem volt még soha egy disznóvágáson. Bár őt ismerve nem gondolom, hogy lekötötte volna, vagy tetszett volna neki…