Építkezés, vagy az ausztriai munkák

Hát nem gondoltam volna, hogy egyszer azt mondom, hogy mindenhol jobb lenne, csak nem itt, ahol most vagyok. Hogy miért mondom ezt? Hát nem egyszerű az építő ipar, főleg nem ilyenkor.

A munka kérdése

Persze annak is örülni kell, hogy van egyáltalán munka, nem hogy panaszkodjunk. Azért addig amíg az ember nem tapasztalja meg a hideget, vagy azt, hogy milyen a hidegben dolgozni, fel sem tudja mérni.

Én sem értettem sokáig, de aztán megtapasztaltam. Hét a hideg vas megfogása…mindennél rosszabb azt gondolom. Persze az ember igyekszik kesztyűt viselni, mert az megvéd attól hogy a kezem ne ragadjon hozzá, de nem lehet benne dolgozni. A kényszer azért nagy úr, így nincs sok választásunk.

A hideg más szemmel

Palival a kollegámmal beszélgettünk pont a múltkor ezekről a dolgokról. Ő régen volt önkéntes valahol, már nem emlékszem mit mondott, de nem is ez a lényeg, mesélte, hogy ők láttak hajléktalanokat, akiknek nem volt otthonuk, hanem szedett vedett bungikba, sátrakban laktak…borzasztó. Milyen lehet kint -10 fokban? Gondolkodtál már rajta? Azt gondolom, mindenkinek, construction-646914_640akinek van hol laknia, hálát kellene adnia, hogy van fedél a feje felett.

Nekünk már az is elég, ha kint vagyunk csak 1-2 órát és fázunk, ők folyton kint vannak. Azt is mesélte, hogy azon sem csodálkozik hogy sok alkoholista közülük. Ki lehet másképpen bírni? Azért míg mi kényelmesen ülünk a meleg 20-25 fokos lakásban, ők nem ilyen körülmények között vannak.

A munkánk

Nem panaszkodom sokat, hiszen már annak is örülök, hogy van munkám, és tudok hol lakni. Persze nem jó sokat kint lenni ilyenkor, de még nem vagyunk a legrosszabb helyzetben. Igaz, mostanában sokan mentek el tőlünk, az ausztriai munkák manapság egyre népszerűbbek. Valahol igazuk van, hiszen még ha ugyan ezt a munkát is végzik, akkor is sokkal több pénzt kapnak érte, és jobban meg is becsülik őket. Lehet, hogy egyszer mi is az mellett döntünk, hogy kimegyünk, most még nem szeretnék ilyenen gondolkozni.

A külföldi lehetőségek

Annak, akinek nincsen szakmája lehet hogy csak segédmunkás lehet, viszont a keresete sokkal jobb, és kifizetőbb a munka is. Azok, akik szakmával rendelkeznek szerencsések, mert sok munka közül válogathatnak. Az építőipar kint talán jobban megy, mint itthon, így sokkal több embert tudnak alkalmazni. Ma már szerencsés az a vállalkozás, aki nem ment tönkre, hiszen a válság sok vállalkozást halálra ítélt. Remélem, hogy nekünk nem lesz olyan gondunk soha, hogy nincs hol lakni, vagy nincs mit enni. Legyen az hidegben, vagy melegben, csak legyen hol pénzt keresni.