Építőipari helyzet egy hegesztő vállalkozó szemével

Az építőipar most szárnyal, ezt mindenki jól tudja. Ha valaki most szeretne bármilyen építkezési céllal kivitelező céget vagy egyáltalán egy jó szakembert találni, biztos lehet benne, hogy várnia kell az őszi szezonig, vagy legalább is egy jó pár hetet biztosan. Aki hamar ráér, azzal meg biztosan nincs valami rendben, ezt biztosra veszem. Rengeteg olyan rémhírt hallani, hogy a munkát ugyan felveszik, de végül vagy eltűnnek, vagy meg sem jelennek az emberek.

 

Persze, ez az egész dolog most nem csak a megrendelői oldalról nehéz. Az építőipari vállalkozók is nagyon szenvednek, mert nehezen találnak jó embereket. Már segédmunkás ügyben is nagyon nehéz a helyzet, pedig ahhoz csak jó fizikum kell, és alázat meg kitartás, de szakember meg szinte egyáltalán nincsen, aki a munkát el tudná végezni szakszerűen. Lehetne itt most beszélni a külföldre vándorlásról, de szerintem ez csak egy része a problémának. Nagyon sok esetben inkább az a gond, hogy az emberek már nem akarnak fizikai munkát végezni, nem akarják bemocskolni a kezüket, még akkor sem, ha csak ehhez értenek, jók is a szakmájukban, és jelenleg rengeteg pénzt tudnak vele keresni.

 

Mi például hegesztéssel foglalkozunk. A cégünk az évek folyamán elég nagyra kinőtte magát, és sok ember dolgozik benne. Persze, tudnánk még tovább is nőni, de ahhoz nem csak a csillagoknak kell megfelelőképpen együtt állnia, hanem kellene találnunk további alkalmazottakat. Ha feladsz egy hirdetést, olyan jelentkezések jönnek rá, amitől az ember esze megáll, olyan bérigényekkel, amiket nem is hiszek el. Mert az oké, hogy egy hegesztő jól keres, de akinek életében kétszer volt a kezében páka, az nem hegesztő még, maximum tanonc. És egy tanonc, az első időkben inkább viszi a pénzt, nem hozza, hiszen be kell tanítani, sokat ront, sokat kérdez, aztán a végén még mindig ott van a lutri, hogy mikor már betanult, a megszerzett tudását itt kamatoztatja-e nálunk, vagy feláll, és saját célra felhasználja. Mert, ugye ez is simán benne van a pakliban.

 

A másik fontos aspektus a beszállítók kérdése, mert rajtuk is elég sok múlik. A hegesztés ugyanis eszközigényes feladat, és amin a legtöbb múlik, az a palack. nagyon nehezen találtunk olyan céget, ahonnan megbízható gázt tudunk beszerezni. Nagyon sok a csaló a piacon, az olyan árús, aki ugyan olcsón adja a palackokat, de minőségileg nagyon silányak ezek, ráadásul megfelelő garanciákat sem vállal, és az esetek többségében érte is kell menni. Nekünk pedig olyan cégre volt szükségünk, aki megbízható módon tudja hozni nekünk a gázt, ami jó minőségű, és nem olyan drága, hiszen mennyiség fogy belőle. Nagyon sok céget kipróbáltunk az évek folyamán, mire megtaláltuk a tökéleteset, amelyik minden igényünket tökéletesen kielégíti. Sok rossz tapasztalatunk van ebben is, ugyan úgy, mint az emberfelvételben, de ezen a fronton legalább már, legalábbis úgy érzem, a későbbiekben nem lesz problémánk.

 

A cég, amit kiválasztottunk egy nagyon lelkiismeretes kis vállalkozás, széles termékkínálattal. teljesen véletlenül bukkantam rájuk. Egyszer, pont mikor az akkori palack beszállítónk teljesen kikészített, mert nem értette meg, hogy hiába hoz nekünk argon palackot, mikor mi már kizárólag csak corgonnal dolgozunk, elkezdtem kutakodni a neten, hátha találok végre valakit, aki megérti a kéréseimet. Soha nem csináltam előtte még ilyet, hogy a neten kerestem beszállítót, inkább az ismerősök véleményére hagyatkoztam, de úgy néz ki a tapasztalataim alapján, hogy mégis ez a megfelelő módja a beszállító választásnak. megtaláltam ezt a kis vállalkozást, és már az elején elégedett voltam, mert telefonon nagyon könnyen elérhetőek, ellentétben az előző céggel. Elmondtam, hogy kb. milyen rendszerességgel szeretnék rendelni corgon palackokat, és elkezdtem azt is elmagyarázni, hogy miért corgonra van szükségem. Már az is meglepő volt, hogy akivel beszéltem nem vitatkozott velem, egyszerűen csak annyit mondott: rendben. Nem akart meggyőzni, hogy az argon is ugyan olyan jó, mint a másik, aki ha jól gondolom, nem tudott corgont beszerezni, itt nem vitatkoztak velem, csak felvették a rendelésemet, és másnap, ahogyan megbeszéltük, ki is szállították időben. Mivel volt néhány üres palackunk, megkérdeztem, hogy van-e arra lehetőség, hogy azokat meg elszállítsák tőlünk, ne nekünk kelljen velük rohangálni. Mi sem természetesebb módon összeszedte a futár, és elvitte őket. Mondjuk, volt abban egy kis szerencsénk, hogy nem másmilyen, hanem ugyan olyan palackok voltak, mint amilyeneket ők hoztak, de akkor is elvitték őket, és ez volt itt a lényeg.

 

A corgon gáz, amit kiszállítanak nagyon jó minőségű, egy álom vele dolgozni. Ráadásul alátámaszthatóan jó minőségű, így attól sem félek, hogy baleset lesz nálunk a rossz minőségű gázok miatt. Amúgy sem veszélytelen ez a szakma, nagyon fontos, hogy minden rendben legyen a palackokkal, mert így nyugodt a lelkiismeretem az embereim előtt.

 

Szóval, mint látható, egy építési vállalkozás sikere és fejlődése is sok tényezőnek ki van szolgáltatva, még akkor is, ha most ez az iparág szárnyal. Nem dőlhetünk sosem hátra, mert mindig jön valami komplikáció, aminek megoldásával törődni kell, és ez elveszi az energiát és lehetőséget a fejlődéstől. Mindenesetre megnyugtató, hogy gázpalackfutár szempontból már megvagyunk, és azt jó eséllyel nem kell többet keresgélni, mert most olyan céget találtunk, akikkel tökéletesen meg vagyunk elégedve. Bár csak munkaerő tekintetében is ilyen szerencsések tudnánk lenni. De fő a pozitív hozzáállás.