Végre találtam egy nekem is megfelelő eladó házat!

Ahhoz, hogy az ember a lakásvásárláshoz hozzáfogjon, nem muszáj építész végzettséggel rendelkeznie, de egy kis utánajárás azért kell. Először is, ki kell alakítani egy elképzelést. Hány szobás legyen, milyen elosztású, mi fontos és mi nem. Persze mindenki örülne egy medencés luxusháznak, de sokkal okosabb dolog az igényeket a pénztárcához mérni. Ugyanis a média világa ebből a szempontból kissé negatív hatással van ránk. Nem csak a csillogó luxusotthonok léteznek, és nem a fali dekorációk, és a vadi új ikea bútorok varázsolják a házat otthonná, hanem te magad. És a körülötted élők, az ötleteid, a választásod. Mindenki örülne egy a filmekből ismert sablon otthonnak, de azt ugyanúgy át kell alakítani a te igényeid szerint, különben egy idő után nem fogod olyan jól érezni magad. Szóval munka van vele. Én a ház vásárlásnál mindig arra összpontosítottam, hogy mi felel meg a legjobban az elvárásaimnak, azaz utána majd a legkevesebb gond van vele. Egy házfestés és egy polcfelrakás nem olyan nagy ügy, viszont egy plusz fal felhúzása már nem kis dolog. Azonkívül az elhelyezkedés. Közel legyen a munkahelyhez, de elég távol az anyóstól. Ne legyen nagy, de ne túl kicsi se. Tervezz előre, de ne legyenek irreális elvárásaid. Például: ha van egy feleséged és egy gyermeketek, és gondolkodtok még egy vállalásán, ha az anyagiak megvannak, akkor nyugodtan vegyél egy 3 vagy akár 4 szobás házat. Ne kelljen a következő után rögtön költözni. Viszont, ha szingli vagy, de szeretnél feleséget, 4 gyereket, 2 kutyát, 8 macskát, tengerimalacot nyuszikat és egy egész állatfarmot, akkor mérlegeld, hogy az anyagi helyzeted és az időd megvan-e erre, és ha nincs, akkor készíts egy kevésbé elrugaszkodott tervet.

Ha pedig megvan a terv, és van egy elképzelésed, és egy belőtt árkategória, akkor ehhez mérten keress lakást. Ha például nem vagy kőgazdag, akkor javaslom, hogy az ingatlanközvetítő irodákat kerüld el, és inkább keress magad apróhirdetéseket. Mindenhol érdemes szétnézni, viszont én ajánlom az olyan oldalakat is, amik kevésbé ismertek, így nagyobb a valószínűség, hogy nem happolják el előled azonnal a kívánt házat.

Például az egyik ismerősöm mutatott egyszer egy weboldalt, ahol rengeteg eladó ház volt fenn, rendkívül olcsón. A hirdetések nem kerültek pénzbe, és a hirdetőnek nem kell jutalékot sem fizetnie érte. Még csak regisztrálni sem kell, hiszen az oldal automatikusan generál egy profilt, a hirdetésfeladás pedig csak pár perces munka. Ez az ismerősöm ott találta meg álmai otthonát. Bizony elég jó áron. Mesélte, hogy a vásárlás is zökkenőmentesen ment, írt a hirdetőnek, aki hamar válaszolt, és a következő héten már ment is megnézni a házat. Elég hamar megegyeztek és lebonyolították a vásárlást. Ez kapóra is jött az ismerősömnek, mert azt hitte, hogy ez egy hosszú folyamat, és majd még sokáig kell fizesse az albérletét, de ez nem így volt. Hamarabb ki tudott költözni, mint gondolta volna, és a nagy keresletnek köszönhetően hamar talált a helyére másik albérlőt. Ő pedig boldogan, immáron a saját házát fizethette, és nem más zsebét kell tömnie.

Milyen szép történet, nem igaz? Talán ehhez, hogy az ember rögtön kifogja az áhított lakást, szerencse is kell, meg jó ajánlat, de aki keres, az talál… És mindenkinek azt ajánlom, hogy megbízható oldalon nézelődjön, ahol van csaló szűrő rendszer is, mint a fentebb említett oldalnál. A csalókkal ugyanis mindig vigyázni kell!

Ennyit szerettem volna mondani a ház vásárlásról, és örülök, hogy a tapasztalataimat, és az ismerősöm tapasztalatát is megoszthattam! Köszönöm, hogy elolvastad, ha elolvastad!