Tavasz, építkezés, kandalló

Már igen csak vártuk, hogy tavaszodjon, és végre beindulhasson az építkezés a házon, amit az ősz végén vásároltunk. Télen nem nagyon tudunk mit csinálni, hiszen nem volt bent fűtés, így a festés, és az egyéb burkolatok is igen csak megsínylették volna.

A tervezés

bicycle-1149483_640A téli időszak a tervezgetésé maradt. Találtam az interneten sok jó oldalt, mint ezt is, ami írt sok hasznos információt. Segített eldönteni, hogy mit is szeretnénk, és tapasztalatokat gyűjteni.

A házunk nem túl nagy, de végre elmondhatjuk, hogy a miénk. Sajnos a télen nem tudunk beköltözni, mert sok mindent kellett volna átalakítani egyszerre hogy beköltözhető legyen, de fejetlenül, és ész nélkül nem akartunk belevágni. Ami meg azt illeti, az én álmom amúgy is egy csodás kandalló volt, amit még meg kellett találni.

A költözés

Mivel a fűtés rendszer nem volt megfelelő, így halasztottuk a költözést addigra, mire nem kell majd fűteni. Persze ez sok mindentől függ, főként attól is, hogy hogyan haladunk az idővel, és hogy mit mikor tudunk majd elkezdeni.

A ház jelenlegi állapotában egy nagy nappalinak, és egy hálónak fog majd otthont adni, amit szeretnénk majd bővíteni. Az elsődleges feladat, hogy olyan állapotúra varázsoljuk, hogy kényelmesen, és kellemesen elférjünk bent. Bevallom, én arra is gondoltam már, ha sikerül megcsinálni a legfontosabb helyiségeket, akkor be is költözhetünk. Persze nem szeretnék fejetlenül dönteni, így közösnek kell lennie az elhatározásnak.

A ház berendezése

Az én ötletem az volt, ha a hálószobánk elkészülne teljesen, akkor akár be is költözhetünk. Ez volt az első gondolat, aztán rájöttem, hogy nem csak az a fontos, hogy hol fogunk aludni, hanem azért az is, hogy hol fogunk fürdeni, mosdóba menni… Azért nem tudom, hogy mennyire van tisztában a mai árakkal, de egy fürdőszoba kialakítása már meghaladja a milliós tételt. Még ha nem is szeretnénk nagy, és extra dolgot, de a csempézés, járólap, mosdó, fürdőkád, és persze ne is beszéljünk a sok apróságról, amiről az ember általában elfeledkezik Mik ezek? Mondjuk a csempe nem marad fent magától, így szükségünk lesz csempe ragasztóra. A járólap sem marad csak úgy lent, mert mi azt akarjuk. Ezen felül, fugák, csapok, szerelvények… Nem nehéz elkölteni basket-1195754_640mondjuk egy millió forintot igaz?

A fürdőszobán kívül a konyha berendezése is nagyon fontos volt, így ezt is alaposan át kellett gondolni. Egy kisebb nézet eltérésünk is volt a helyét illetően, mert a párom a sarokba szerette volna tenni az egész konyhát, én viszont a fény felé szerettem volna. Végül én győztem, ami azt illeti, hiszen a kanapé a tévével nem baj, ha a sarokban van, még jól is fog mutatni szemben a kandallóval. Hogy miért volt ez annyira fontos? Mert így a nappaliból is látszódni fog, és a konyhából is olyan központi hely lesz, a tűz melege, mint a régi időben is volt.

Az otthon melege

Nekem nagyon fontos az is, hogy megfelelő hőmérséklet legyen, hiszen elég hamar megfázom. Bár ami azt illeti igen csak fagyos is vagyok, mert nekem 23 foknak legalább kell lennie bent a lakásban, még akkor is, ha kint -20 fok van.

tea-party-1001654_640Igaz, egy finom tea, amit itt is írnak, sokat segít. A minap fedeztem fel egy elég érdekes tea családot. Volt citromos rozmaringos, valamilyen bogyós gyümölcsös, és citrom füves, és volt még egy, amire nem emlékszem pontosan. Mi nagyon szeretünk teázni, így sok féle van belőle otthon is. Nem ragaszkodom a márkás teához, csak finom legyen az a fontos.

Ha minden jól megy, és a munkálatok is úgy fognak haladni, ahogyan mi szeretnénk, akkor jövő télen már bent fogunk lakni. Az egyik ismerősünk erdész, ő megígérte, hogy szerez nekünk jó kis kandallóba való nyár fát, ami igazan meleget tud adni. Ő ismer, tudja, hogy mire van szükségem.

Emlékszem, mikor régen nagyanyám még kijárt a talicskával, és a saját kézzel fonott óriási kosár mindig meg volt rakva a tűzhely mellett. Szerettem nézni a tűz ropogását, és hallani is, igaz nekik cserépkályhájuk volt. Remélem, hogy a következő télen, mér én is érezhetem az otthonunk melegét.